Hátha most sikerül! - Praktikus tanácsok arról, hogy mit és miért NE tegyünk január 1-én

Az újévi fogadkozás abból a babonából nőtte ki magát, mely szerint, amit az év első napján teszünk, azt csináljuk egész évben. Ezek a babonák óva intenek például attól, hogy ezen a napon veszekedjünk, szomorúak vagy betegek legyünk, mivel akkor az egész évben az lesz ránk a jellemző. Igyekezzünk tehát jó képet vágni mindenhez és nézzünk kacagva a tükörbe akkor is, ha 40 fokos lázunk van, hátha így sikerül kicselezni a sorsot. J Amennyiben a szilveszteri bulin partnerünk túl sokáig kémlelte barátnőnk dekoltázsát, tegyük el haragunkat január 2-ig, vagyis dühkitörésünket időzítsük újév második napjára. Ehhez persze kötélidegek kellenek, de gondoljunk arra, hogy a jövő évi hangulatunk a tét.

Az év első napja tehát afféle varázsnap, amikor az aznapi cselekedeteink kitolódnak az egész évre. Ezt a logikát követve nem szükséges hosszútávú ígérgetésekbe bocsátkozni. Elég csak egy napig jól viselkedni és a többi megy magától. Például teljesen felesleges megfogadni, hogy leszokunk a cigiről. Elég, ha kibírunk egy napot, a január elsejét anélkül, hogy rágyújtanánk. Hiszen amit ezen a napon teszünk, vagy nem teszünk, az lesz egész évben. És ugyanez vonatkozik a fogyókúrára is. Igyekezzünk éjfélig úgy jóllakni, hogy másnap csak csipegetni legyen kedvünk és máris bebiztosítottuk a karcsúságot egész évre.

Érdemes megfigyelni, hogy mennyi népszokás gondoskodik arról, hogy éjfélkor befejezzük az evést. A szilveszteri pogácsát az utolsó darabig meg kell enni még éjfél előtt, különben nem lesz szerencsés a következő évünk. Az olaszok szőlőszemekkel garantálják a szerencséjüket, persze csak ha sikerül tizenkettőt lenyelni belőlük éjfélkor. Ezt egyszer kipróbáltuk a barátnőmmel. Előkészítettünk 12-12 darab szőlőszemet egy tányérra és kiszedtük belőlük a magokat, hogy majd ne kelljen bíbelődni velük. Azt gondoltuk ugyanis, hogy a szertartást közvetlenül éjfél előtt kell elkezdeni, hogy valóban hatásos legyen ezért az Óesztendő utolsó tizenkét másodpercére időzítettük a szőlőszemek elfogyasztását. 23 óra 59 perc 48 másodperckor kaptuk be az elsőt és utána másodpercekként a többit. Hiába magtalanítottuk őket előzőleg, nem sikerült elég gyorsan lenyelni. A szőlők feltorlódtak a szánkban és majdnem megfulladtunk, de nem adtuk fel. Még a felénél sem tartott a Himnusz, amikor már mindketten teljesítettük a feladatot. Nyilván kíváncsiak, hogy ezek után milyen lett a következő évünk és valóban ránk mosolygott-e a szerencse. Nézőpont kérdése. Én elváltam, ő férjhez ment, de összességében mindketten jól jártunk.


Az olaszoknál egyébként nem csak a szőlőevés van. Újévkor piros alsóneműt hordanak szintén Fortuna lekenyerezése céljából. Erről a szokásukról is saját tapasztalatból szereztem tudomást. Olasz barátnőm, Raffaella, egy piros bugyit rejtő csomagocskával érkezett hozzám egyszer Szilveszterkor, amit két puszi kíséretében nyomott a kezembe. Eléggé meglepődtem, amikor kibontottam, mert korábban semmi jelét nem adta annak, hogy másképp is vonzódik hozzám. Éppen azon kezdtem gondolkodni, hogyan utasíthatnám udvariasan vissza a közeledését, amikor elcsacsogta, hogy náluk Újévkor kötelező piros alsóneműt hordani, de mivel nem volt benne biztos, hogy nekem van-e, hozott egyet, nehogy jövőre elkerüljön a szerencse.


Nézzük meg tehát jól, milyen nemzetiségűekkel sodródunk össze a Szilveszteri partin, ahány nép, anni szokás (vigyázat, a litvánok cipőt dobálnak!) és ne feledkezzünk meg a fogadalomról sem! Elég csak január 1-én betartani, a többi megy magától. BÚÉK!

DD