A természetgyógyászati tevékenység végzésének feltételei

Természetgyógyászati szakmai végzettség megszerzése

A jogszabályok alapján (honlapunkon a jogszabályok részben megtalálhatóak), aki természetgyógyászati tevékenységet kíván végezni, annak elsőként államilag elismert, szakmai tevékenységre jogosító végzettséget kell szereznie.

Ennek javasolt lépései:

1.)
El kell végezni a két alapmodul képzést:

  • Egészségügyi alapmodul (más néven Egészségügyi alapismeretek tanfolyam) (egészségügyi szakmai végzettség esetén felmentés adható)
  • Természetgyógyászati alapmodul (más néven Általános természetgyógyászati ismeretek) + a hozzá tartozó Életmódtábor

A képzés két fenti alappillére tetszőleges sorrendben, akár párhuzamosan is végezhető.
A két alapmodul elvégzéséről a képző intézmény igazolást bocsát ki, ennek birtokában lehet jelentkezni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK, korábban ENKK, illetve ETI-GYEMSZI) által szervezett két modulvizsgára. A vizsgák sikeres teljesítése természetgyógyász tevékenység ellátásra még nem ad jogosultságot, az alapmodulok teljesítése előfeltételnek minősül a továbbiakhoz.

2.)
A vizsgák sikeres teljesítése után következhet a kiválasztott szakmai terület moduljának tanulmányi teljesítése. Ma Magyarországon 10 terület közül lehet választani, képesítést szerezni.
A szakmai modul elvégzéséről a képző intézmény igazolást bocsát ki, ennek birtokában lehet jelentkezni az ÁEEK által szervezett szakmai modul vizsgára.

A szakmai modulok és azok vizsgarendje:

Az alább felsorolt szakmodulok vizsgáinak mindegyike három részből áll: írásbeli, szóbeli, gyakorlati.

Az alábbi szakmodulok vizsgáinak mindegyike két részből áll: szóbeli, gyakorlati.

  • ALTERNATÍV FIZIOTERAPEUTA (AFI)
  • BIOENERGETIKUS (BIO)
  • FITOTERAPEUTA (FIT)
  • FÜLAKUPUNKTÚRÁS ADDIKTOLÓGUS (FÜA)
  • KINEZIOLÓGUS (KIM)
  • SZEMTRÉNER (SZT)

Magyarországon jelenleg a jogszabályok (1997. évi CLIV törvény az egészségügyről, 40/1997. (III. 5.) Korm. rendelet a természetgyógyászati tevékenységről, 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről) hangsúlyozottan a fent felsorolt 10 szakmai területet ismerik el természetgyógyászati szakirányoknak. Minden más elnevezés egy adott szakterületen belül értelmezhető részterület.

A természetgyógyász végzettség megszerzése után az alábbiakra van szükség a tevékenység megkezdéséhez:

Az első lépés az alapnyilvántartási szám igénylése, mely alapfeltétele a működési nyilvántartásba kerülésnek, vagyis az egészségügyi szakdolgozói kártya igénylésénél a nyomtatványon fel kell tüntetni. Az egészségügyi szakképesítést szerzett személyek alapnyilvántartását az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Nyilvántartási Főosztálya vezeti. Az egészségügyi szakképesítés megszerezését követően automatikusan bekerül az alapnyilvántartási rendszerbe az egészségügyi szakmai végzettséget szerzett személy. Az alapnyilvántartásba vételhez az adatokat a szakmai vizsgát követő 1 hónapon belül az ÁEEK továbbítja az EEKH felé. Azok az személyek, akik az alapnyilvántartásban nem szerepelnek, egyedi kérelemmel fordulhatnak a Hivatalhoz, amely kérelemhez mellékelni kell az egészségügyi szakképesítésükről szóló oklevél, bizonyítvány másolatát és a személyazonosító igazolvány másolatát. Az alapnyilvántartásba vett személy neve, szakképesítése és alapnyilvántartási száma bárki számára megismerhető adat, amely megtekinthető a http://kereso.eekh.hu/ oldalon, az egészségügyi szakdolgozók címszó alatti keresőben.